Oldal kiválasztása

Marketing kivitelező vs. virtuális asszisztens – mi a különbség?

Lehet, hogy marketing kivitelező vagy, de virtuális asszisztensnek nevezed magad? Vagy vállalkozóként keresel virtuális asszisztenst, miközben valójában marketing kivitelezőre van szükséged? Hogyan tudod eldönteni?

Félreértés ne essen, ez a cikk nem a virtuális asszisztensi tevékenység leszólására jött létre. Álláspontom szerint mindkét feladatkör ellátása szükséges egy vállalkozás életében.

A két terület között rengeteg az átfedés, de vajon mik a főbb különbségek? Mikor mondhatjuk valakiről, hogy marketing kivitelező, és mikor, hogy virtuális asszisztens? Íme a főbb szempontok.

Hozzáértés vagy szaktudás

Itt található a legtöbb átfedés a két terület között. Általában egy jó virtuális asszisztensnek mindenhez értenie kell, de igazából egyik területen sem szerez olyan mélységű ismereteket, amivel a terület szakértőjévé válhatna. Igen, a marketing kivitelezők többségénél is elvárás, hogy értsen a rokon területekhez, ugyanakkor legalább egy területen magas szintű szaktudással kell, hogy rendelkezzen.

Ez a pont az, ami miatt gyakran összekeveredik a két terület – ezért nehéz megkülönböztetni egy virtuális asszisztenst egy marketing kivitelezőtől első pillantásra. A példa kedvéért: még ha egy virtuális asszisztens fel is tud adni egy-két cpc hirdetést, akkor sincs naprakész tudása egy komplex hirdetési kampány optimalizálásához.

Önálló munkavégzés vagy önállóság

A virtuális asszisztensek önállóan végzik el a feladatokat, amiket kapnak – de pontos utasítás szerint. A marketing kivitelezők ezzel szemben legfeljebb brief-et, és/vagy wireframe-et kapnak, amiből kiindulva kell kivitelezniük az egész projektet. A munkavégzés mindkét esetben önálló, viszont a marketing kivitelezőnek lényegesen nagyobb a mozgástere.

Részfeladatok, vagy komplex kivitelezés

A virtuális asszisztensek többnyire részfeladatokat oldanak meg, például posztokat írnak, posztokat tesznek közzé, kisebb grafikai elemek készítenek, egy-egy landing page elkészítése, egy-két hirdetési kampány futtatása (meghatározott beállításokkal) a feladatuk.

A marketing kivitelezők ezzel szemben komplexen oldják meg a feladatokat – teljes weboldalakat készítenek, teljes arculatot terveznek meg, egész kampányokat vezényelnek le a marketing-tervnek, illetve a kampány briefnek megfelelően.

Vállalkozó támogatása, vagy értékesítés támogatása

A virtuális asszisztensek többnyire a vállalkozó munkáját könnyítik meg, a vállalkozó feladatait végzik el. Ellenben a marketing kivitelezők feladatai az értékesítést támogatják. Vitathatatlan, hogy gyakran mindkettőre szükség van. A virtuális asszisztens segít a vállalkozónak levegőhöz jutni, a marketing kivitelező pedig segít a bevételek szerzésében, növelésében.

Mérhető, vagy nem mérhető érték

A virtuális asszisztensek munkájának eredménye – jellege miatt – többnyire nem mérhető. Mivel a vállalkozás vezetőjének munkáját könnyítik meg, ezért az eredményességük leginkább a vezető tehermentesítésében mutatkozik meg, nem közvetlen, egyszerűen forintosítható eredményben.

A marketing kivitelezők munkájának eredményessége többnyire mérhető, elemezhető, összehasonlítható a korábbi eredményekkel.

Marketing kivitelező, vagy virtuális asszisztens?

Igazából ez nem is kérdés. Mindkét tevékenységre szükség van egy vállalkozás működtetéséhez. Kezdetben nyilván minden feladatot a vállalkozó végez, ám idővel, a növekedés miatt kénytelen kiszervezni egyre több feladatot.

A legfontosabb: a megfelelő embert kiválasztani a megfelelő feladatra.